Cand folositi aerul conditionat, e bine sa:

instalati la ferestre rulouri sau jaluzele care vor reduce din caldura soarelui.

montati geam reflexiv ce va lasa sa intre lumina necesara si va reduce transferul de caldura cu atat mai mult cu cat ferestrele sunt mari. Aceasta masura reduce cu cca 25% nivelul de energie consumata in cazul in care aveti peretii de sticla (pereti cortina) catre exterior.

ventilati spatiul respectiv cat mai devreme de dimineata cand aerul este racoros.

montati (dupa caz) sisteme de inchidere automata a usilor si tineti cat de mult se poate ferestrele inchise pentru a evita intrarea aerului cald.

izolati peretii si tavanul expusi soarelui ,aceasta masura reprezentant o scadere a consumului de energie cu cca 30% in privinta aerului conditionat.

Unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat (agregatului) ar trebui instalata intr-un spatiu cu o buna circulatie a aerului daca e posibil ferita de razele soarelui. Curatati regulat sau cel putin de 2 ori pe an filtrele unitatii interioare. Acestea se pot spala cu apa.

Incercati pe cat posibil sa nu setati temperatura interioara la mai putin de 24 grade. Nu e confortabil si e o cheltuiala in plus fiindca pentru fiecare grad mai putin de 24 consumul de energie creste cu 5-7%. Daca temperatura exterioara este sub 24 grade, opriti unitatea de aer conditionat si deschideti ferestrele.

Vara, senzatia de zapuseala nu o poate anula aerul conditionat, fiindca nu caldura e cea care deranjeaza chiar si la temperaturi de cca 25 grade, ci umiditatea din aer, care poate ajunge la 100% in perioada zilelor ploioase.

Cand cumparati un aparat de aer conditionat alegeti unul apropiat ca putere de necesarul spatiului pe care il va climatiza. Nu achizitionati echipamente subdimensionate caci acestea vor avea o durata de viata mult redusa din cauza functionarii la capacitate maxima timp indelungat. Este mult mai bine sa cumparati aparate cu o putere mai mare decat ar fi necesar, caci acestea pot functiona eficient la capacitate medie, fara a provoca cheltuieli suplimentare. C

Intrebari frecvente

Cum sa folosesc eficient aerul conditionat?

Tot mai multa lume isi cumpara aparate de aer conditionat, cu toate ca nu toti le iau sa se bucure din plin de ele. Unii le lasa sa mearga non stop, in timp ce altii le pornesc din cand in cand, 5-10 minute, sa faca temperatura mai suportabila.Puteti insa economisi energie urmand cateva sfaturi despre intretinerea si utilizarea aparatelor de aer conditionat.

Aparatul de aer conditionat este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din locuinta.

Daca ai unul vechi, ar fi bine sa il inlocuiesti cu unul dintr-o clasa economica superioara. Costa putin mai mult, dar in cateva veri iti vei amortiza investitia.

Cumpara aparatul potrivit pentru camera in care-l instalezi.

Trebuie sa tii cont de toti factorii care influenteaza temperatura dintr-o camera, cum ar fi numarul de ferestre si directia din care bate soarele. Un aparat care este prea mare pentru o camera va consuma mai mult si te va costa mai mult.

Pastrati totul inchis

Aerul conditionat nu functioneaza corect daca stati si cu fereastra deschisa. Prin urmare, asigurati-va ca ati inchis geamurile si usile in timpul in care tineti aparatul de aer conditionat pornit. Computerul si becurile lasate aprinse produc caldura. Daca nu mai ai treaba in camera respectiva, inchide-le. Altfel, fortezi aerul conditionat sa munceasca mai mult pentru racirea camerei si vei resimti asta la factura de electricitate.

Nu uitati ca dupa fiecare sezon sa curatati filtrele

Fie prin spalare (cele care pot si spalate), fie prin folosirea unui spray special pentru aer conditionat, Un filtru plin de praf opreste circulatia aerului. Astfel, aparatul va folosi cu 5% pana la 15% mai putina energie electrica.

Verificati tevile

Fiti atenti la toate tevile si cablurile aferente aparatului de aer conditionat. In cazul aparitiei unor avarii luati legatura cu unul dintre specialistii nostri.

Ajustati corect temperatura

Cea mai buna setare pentru temperatura aparatului este la 24 de grade Celsius. Daca reduceti temperatura pana la 22 de grade Celsius veti creste costurile cu 12 – 47%. Daca setati o temperatura foarte scazuta la inceput nu veti racori casa mai repede, ci doar veti utiliza mai multa energie electrica si, daca uitati sa cresteti temperatura, functionarea apartului va fi mult mai putin eficienta decat credeti.

Ce este un aparat Inverter?

Caracteristica principala a unui aparat de aer conditionat cu inverter este aceea ca are un consum energetic mai mic cu aproximativ 40% fata de unul similar de clasa A. Tehnologia inverter este integrata in unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat. Spre deosebire de aparatele de aer conditionat standard care odata pornite vor functiona doar la capacitate maxima, aparatele inverter cresc gradual capacitatea in functie de parametrii identificati in spatiul Temperaturile dorite se ating mult mai repede,fara fluctuatii de temperaturi, iar timpul de pornire este redus cu o treime.
Are filtre mai performante de purificare a aerului si parametrii de functionare mult mai buni respectiv de la +43 la -15°C

Ce este un aparat tip split?

Aparatul de aer conditionat split este un dispozitiv care raceste incaperea prin recircularea aerului din incapere, il raceste si-l dezumidifica pe cel existent. Asadar aerisirea incaperilor este recomandata Acesta poate fi pozitionat numai suspendat pe perete. Este destinat pentru racirea unui spatiu si incalzirea acestuia doar pe perioada de trecere de la toamna la iarna, respectiv de la iarna la primavara, in conditiile in care este utilizat in regim casnic aparatmente, case,etc, si in regim de utilizare moderata 2- 4 ore pe zi a acestuia Parametri de functionare sunt de la +43 la -15°C

De ce aparatul de aer conditionat nu mai baga aer rece?

Daca se constata acest lucru, probabil ca este vorba de o setare incorecta, de filtre necuratate sau de pierderi de Freon, verificati telecomada aparatului sa fie setata pe functia de racire (fulg de nea).Daca este setata pe aceasta functie si tot nu raceste trebuie sa vedeti daca compresorul aparatului este pornit (la unitatea din exterior se aude un huruit la unele aparate mai incet la altele mai accentuat in functie de firma si calitate) .Daca nu porneste mai departe trebuie sa apelati la o echipa de service specializat pentru a va rezolva aceasta problema !

Aparatul de aer conditionat care nu raspunde la comenzile efectuate prin telecomanda, inseamna ca este defect?

Un aparat poate sa nu raspunda semnalelor telecomenzii datorita consumarii bateriilor acesteia, unei defectiuni a reciverului unitatii interioare, datorita unei defectiuni a telecomenzii sau defectiunii placii electronice a unitatii interne.

Cand folosesc aparatul de aer conditionat pe incalzire, din unitatea exterioara curge apa. De ce ?

Utilizand meniul de incalzire, temperatura unitatii exterioare a aparatului de aer conditionat va atinge o valoare mai mare cu 20-30 Grade Celsius fata de temperatura exterioara, producandu-se astfel fenomenul de condensare. Este un proces normal, care nu afecteaza buna functionare a aparatului de aer conditionat.

De ce in timpul temperaturilor scazute, aparatul de aer conditionat nu porneste pe cald?

Este posibil ca aparatul pe care-l detineti sa nu fie un aparat cu tehnologie inverter si sa nu aiba parametrii necesari functionarii pe incalzire la temperaturi scazute. 

Din ce motive nu mai porneste aparatul de aer conditionat dupa o perioada de nefolosire?

Acest punct poate fi rezolvat numai in urma unei constatari de catre personal specializat.

Care sunt modurile de functionare a aparatului de aer conditionat? 

Racire: aparatul elimina in exterior caldura din incapere ( de aceea unitatea externa trebuie montata intr-un spatiu deschis)


Incalzire: Incalzirea se realizeaza dupa principiul pompei de caldura spre deosebire de aparatele care folosesc rezistenta electrica. Pompa de caldura extrage energia din aerul exterior si o aduce în interior, de aceea aparatele care asigura racire si incalzire se mai numesc si pompe de caldura. Consumul de energie electrica se reduce semnificativ fata de cel al rezistentelor electrice, fiind de 3 ori mai mic. Aparatul poate functiona in modul incalzire chiar si la temperaturi de -15° C.


Ventilare: Unitatea interioara poate ventila aerul din incapere utilizand un minim de energie din intreaga sa capacitate, asigurand astfel uniformizarea temperaturii.


Deumidificare: un factor important in senzatia de confort este umiditatea,* nivelul optim situandu-se intre 40% si 60%. Deumidificarea aerului creste senzatia de confort. De asemenea, prin asigurarea unui nivel optim de umiditate este limitata dezvoltarea microorganismelor si a mucegaiului.


Auto: La pornirea aparatului, senzorii detecteaza temperatura camerei, un anumit mod de functionare este selectat, iar temperatura camerei este crescuta sau scazuta catre temperatura de confort optima.


Sleep: pe timpul noptii aparatul functioneaza in asa fel incat sa nu deranjeze in timpul somnului ( ventilatorul functioneaza la o viteza mica, jetul de aer este directionat in sus pentru a nu creea disconfort).


Jet (Jet Cool, Turbo, Super speed, Super Power etc in functie de producator) este functia de racire rapida a incaperii.